Kjære lille veterinærspire

Kjære deg som snart skal begynne ditt studie i Tsjekkia. Jeg vil skrive dette brevet til deg, for jeg har selv vært der hvor du nå står; på grensen til å penetrere jordskorpa, klar til å spre dine små grønne blader som den vakre veterinærspiren du er.

 

Det er noe du burde vite om Tsjekkia før du flytter:

 • De er litt som Nordmenn når det kommer til intimgrenser, likevel skal man på død og liv si "hei/dåbry den" og "hade/nasjchledanå" når man kommer og går på legekontorets venterom! "Hei, jasså, så du er også her for å sjekke om du fikk innvollsorm etter den siste parasittologi timen??"
 • Apropos intimgrenser 1.0: det er ikke unormalt å se et eller flere par slikke på drøvlene til hverandre i det offentlige rom! Er det stemning for det så hender det at de tar seg en tur ned i underbuksa til den andre, uten å bry seg om at det kanskje står 5-10 personer rundt dem...

Romantisk 

 

 • Apropos intimgrenser 2.0: Jenter, hvis man vil ha tak i p-piller må man til gynekologen*. Her vil de ikke gi deg noe før de har sjekket at alt er som det skal der nede/inne(?), ta PAP-test og se at du har et relativt normalt blodtrykk. Så får du beskjed om å komme hvert år for samme undersøkelse.
 • Apropos lege: FØR du i det hele tatt kan gå til gynekologen for å ta prøver slik at du kan få resept på p-piller så må du til et kontor i sentrum hvor du, etter en god ventetid, får et papir som beviser at du har et Europeisk helsekort. Dette gjør at du slipper å vise det faktiske helsekortet du har i lommeboka! Helt fantasktisk! Husk å ha med pass!
 • Over til noe helt annet: Bolig. For å finne en bolig kan man bruke foreigners.cz, bravis.cz, sreality.cz, eller facebook! Det positive med facebook er at du slipper å betale avgift til noe firma, noe du må dersom du finner en leilighet gjennom et av de nevnte firmaene.
 • En annen ting som potensielt er vanskelig når du finner leilighet gjennom firma er at ikke alle eiendomsmeglerne snakker engelsk. De vil da ikke svare på mail eller melding, og når du ringer kan de hende du får et svar i for av "ne, ne, problem" og en summetone. Dette kan hende i flere situasjoner, derfor skal jeg gi dere det samme kræsjkurset jeg gav kjæresten min da han flyttet ned hit. Hvis du skal få noe levert på døra så svar alltid med ?hei?, etter at personen mest sannsynlig vil introdusere seg på tsjekkisk, spør fint om personen kan engelsk. Svarer de fortsatt på tsjekkisk, anta at personen bare snakker tsjekkisk og spør "tady?" ("er du her?" mest sannsynlig bøyd feil til situasjonen du er i, men det får de tåle). Er du heldig svarer de ett eller annet nummer og "minutt" (takk Gud for at det er det samme!), svar OK, og vent! Hvis ikke så vet jeg ikke hva du skal svare. Du risikerer som regel da at de bare snakker høyere og høyere og til slutt legger på.
 • Relatert til forrige punkt: Skaff deg mobil/sim-kort til din norske mobil asap. Jeg har abonnement for studenter. Det gir meg gratis 90 ringeminutt til hele europa, ubegrenset mengde sms til tsjekkiske nummer og 1.2GB internett i mnd til ca 500czk. Andre som er mer økonomisk bevisst enn meg har kontantkort hvor de kjøper mengde internett osv. Har du nett og smart-telefon så vil du alltid ha tilgang til google translate, og du vil da ha en 80% høyere sjanse for å bli forstått i hverdagen.
 • Må du på sykehus eller legevakt så gå til st.Anne's university hospital Brno! Der har de moderne senger fra 1950-tallet! Evt finn deg et privat-sykehus.
 • Hvis du skal gå over gata så finn et gangfelt og vent til det er klart. Hvis dette går i mot alle dine rebelske grunnprinsipper så prøv å ikke gjøre det foran en politi. Jeg har hørt at du kan få alt fra 1000czk til 50 000czk i bot. Kommer vel an på hvor, når og hvem som tar deg.
 • Skal du spise ute så er det normalt å tipse 10-15%. Servitørene får som regel mindre lønn nettopp fordi de skal tjene det inn på tips. Ikke at det trenger å har noen påvirkning på servicen!
 • Sist, men ikke minst: Servitørene kommer til å fjerne tallerkenen din så fort du er ferdig å spise!! En restaurant med god service fjerner visstnok tallerkenen raskere enn en med dårlig service.

Grønn øl til påske!

Så, min kjære spire, ønsker jeg deg velkommen til Brno!

 

 

*Du kan gå til vanlig allmennlege, men det er mulig de kommer til å sukke av din uvitenhet mens de motvillig skriver ut en resept.

 

#Tsjekkia #student #veterinær #dyrlege #Brno #fakta 

Én kommentar

Cassandra Lysgård

09.08.2015 kl.14:27

Hehe, litt komiske punkter. :P

Skriv en ny kommentar

veterinærstudent i Tsjekkia

veterinærstudent i Tsjekkia

24, Time

Veterinærstudent i Brno, Tsjekkia. Når "yrkesskadene" går inn, går de sosiale antennene ut.

Kategorier

Arkiv

hits