Muntlig eksamen i Tsjekkia
Eksamen i Tsjekkia kan være noe annerledes enn i Norge. For det første er 90% av alle eksamener muntlig, og du er helt alene med eksaminator (bortsett fra en eller flere medstudenter som sitter og forbereder seg til deres tur). For det andre får man virkelig erfare at vi aller er mennesker, og at mennesker er svært lite forutsigbare. Her er noen eksempler på hvordan en eksamen kan være:

1. Du har forlatt din skyttergrav, og sitter nå og venter på at eksamen skal begynne. Noen av medstudentene dine sitter og blar febrilsk i sine notater i et forsøk på å få inn bare bitte litt mer kunnskap. Du begynner å bli dårlig i magen, mest sannsynlig fordi du ikke spiste noe frokost, men satt og drakk kaffe hele natta. Eksaminator kommer 1 time for sent, h*n virker trøtt. Du lar noen av de som har laget brekkningslyder gå først inn for å bli eksaminert. Halvveis gjennom køen kommer eksaminator ut. Han sier til deg og de resterende at han nå skal ha lunsj, og at han etter det ikke har tid til å eksaminere flere denne dagen. Dere får komme tilbake en annen gang. 

2. Forberedelsestiden din er over, og du må nå inn for å forklare alt du kan om de spørsmålene du har trukket. Du er godt i gang når en kompis av eksaminator kommer inn i rommet. De begynner å snakke sammen på tsjekkisk. Etter en stund forstår du at de snakker om DEG. Begge ser på deg samtidig. Kompisen sier "no, she's a fighter", hvorav eksaminator svarer "She's a street fighter" uten antydning til humor. Du vet ikke helt hvordan du skal reagere. For noen minutter siden gikk alt så bra da du la ut om hemoglobin degradation. Nå henger tydeligvis hele eksamen i om du tolker det som blir sagt riktig, skal du le eller ikke?! I stede for en reaksjon ser du bare ut som et dådyr foran en motkommende trailer. Kompisen ser på deg en siste gang og sier "good luck", hvorav eksaminator raskt svarer "thank you", og snur seg mot deg med et uttrykk som forventer en slags reaksjon. Du velger å smile nervøst, fortsetter din eksamen, og håper på at du reagerte riktig.  

3. Du holder på å forklare lipomobilization syndrome til eksaminator. H*n avbryter deg og spør "what's the main buildingstone in your body?". Inni deg er alt helt svart, utenom et stort lipomobilization neonskilt som blinker. Du prøver å hente ut annen kunnskap, men oppdager at du for øyeblikket sitter fast i et lukket psykisk rom av fett, og at du ikke en gang kan svare på hvilke grader vann koker på. Etter en litt for lang pause svarer du "Fat?". Du får et forvirret og lettere amused blikk tilbake "What? so you mean that your body is mostly build up of fat?". Du innser hva du har svart, samtidig kommer du på all ferdigmaten du har spist mens du leste "well, it's not that far from the truth, but I'll change my answer to proteins". 

4. Eksaminator kommer for sent til eksamen. H*n ser ut om en narkoman på avrusning. Likevel er h*n visst fast bestemt på å fullføre eksamineringen denne dagen. Du frykter at eksaminator skal besvime med feberkramper foran øynene på deg, og ber en liten bønn om at det h*n har ikke er smittsomt. Godt inn i sprøsmål nr 2 innser du at eksaminator sover! 

 

 

 

 #eksamen #muntlig #dyr #veterinær #medisin #morro #humor #flaut #blogg #tsjekkia

 

 

3 kommentarer

Monica

15.02.2015 kl.18:08

:-O

Skrekkslagen her jeg sitter, og er veldig fornøyd med at mine eksamener skal tas her i Norge.

Virker utrolig skummelt, men samtidig spennende.

Masse lykke til! :)

Ingrid

22.02.2015 kl.17:33

Haha, dette kjenner jeg igjen fra Riga også :D Glad jeg er ferdig med eksamner på en stund!

Anette

25.02.2015 kl.12:00

Høres skummelt ut, men heldigvis er du jo en streetfighter!

Skriv en ny kommentar

veterinærstudent i Tsjekkia

veterinærstudent i Tsjekkia

23, Time

Veterinærstudent i Brno, Tsjekkia. Når "yrkesskadene" går inn, går de sosiale antennene ut.

Kategorier

Arkiv

hits